Heb jij een schoonheidssalon of een schoonheidsonderneming?
In mijn vorige blogs heb ik geschreven over de effecten die het heeft als je jouw behandelstoel niet in het midden van jouw salon zet en over het verkoopeffect dat je kunt bereiken door op het juiste moment een klant een cadeautje te geven. Mijn volgende blogs gaan over het verschil tussen een schoonheidssalon en een schoonheidsonderneming. Dit keer nog wat in z’n algemeenheid, de volgende keer gaan wij echt in op de details.
Heb jij een schoonheidssalon of een schoonheidsonderneming?
Om die vraag te kunnen beantwoorden moet ik natuurlijk eerst ingaan op de verschillen en hoe ik die zie.
De basis van een schoonheidssalon en een schoonheidsonderneming is eigenlijk hetzelfde: het betreft een ruimte waar schoonheidsbehandelingen worden gegeven waarbij ik er vanuit ga dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Ook het feit of je “thuis” werkt, in een pand, klein, groot, met of zonder luxe uitstraling, maakt niets uit. Net zo min maakt het gebruik van apparatuur enig verschil! In al die gevallen kun je zowel als schoonheidssalon werken of als schoonheidsonderneming.
Wat is dan wel het verschil?
Dat is feitelijk niets meer en niets minder of jij eigen doelstellingen hebt. Wat wil je precies met de zaak die je ooit hebt ingeschreven bij de KvK.
Ik geef een paar voorbeelden van die doelstellingen:
- Heb je een omzetdoelstelling?
- Heb je een sociale doelstelling?
- Heb je een jaarplan?
- Weet je waar je wilt staan over een paar jaar?
- Heb je erover nagedacht hoe je zakelijk en privé gaat combineren?
Maar eerst wil ik voorkomen dat er een misverstand ontstaat: het verschil tussen een schoonheidssalon en een schoonheidsonderneming heeft niets te maken met het feit dat je met of zonder personeel werkt. Het heeft te maken met jouw manier van werken.
Jammer dat het nooit een echt onderdeel is van de opleiding!
In de meeste gevallen zijn de opleidingen cosmetisch prima maar aan commercie en economische aspecten wordt vaak veel minder aandacht besteed.
Laat ik direct een voorbeeld geven: vaak beginnen nog niet gediplomeerde specialistes alvast thuis wat klanten te behandelen om praktijkervaring op te doen en rekenen daarvoor dan een lage behandelprijs. Je bent immers nog niet gediplomeerd. Dat is helemaal fout!
Want wat gebeurt er dan als je wel gediplomeerd bent? Dan verhoog je de prijs naar een normaal niveau en dat vindt iedere klant dan een veel te grote prijsstijging en vaak blijven ze dan weg.
Wil je dat probleem uit de weg gaan dan kun je nog beter helemaal niets rekenen. Je krijgt dan ook gemakkelijker een grote groep klanten en als je dat niet uit de hand laat lopen heb je een vliegende start als je jouw schoonheidssalon echt opent. Door zo te starten kun je eigenlijk wel spreken van het feit dat je bezig bent een schoonheidsonderneming op te zetten.
Wat is de rode draad?
Het verschil tussen een schoonheidssalon en een schoonheidsonderneming is:
- Dat je al een plan maakt voordat je echt open gaat en bepaalt wat je wilt bereiken als je echt open bent gegaan.
- Nadat je bent open gegaan, probeer je volgens dat plan te werken en probeer je de doelstellingen te bereiken.
- En vervolgens kijk je of je de doelstellingen hebt bereikt, hebt overschreden, of niet hebt bereikt en pas je daar jouw plan weer op aan.
Ben je ooit zonder plan begonnen en wil je graag jouw schoonheidssalon veranderen in een schoonheidsonderneming: geen nood, dat kan altijd. Op basis van de bestaande feiten inventariseer je wat je anders zou willen, wat je zou willen verbeteren en dan maak je een plan en een doelstelling en dan ga je daarmee aan de slag.
Het belangrijkste is dat je volgens een plan werkt, eigenlijk iedere dag, iedere week, iedere maand en ieder jaar.
Je moet daar vooral niet dagelijks naar kijken, maar wel 1 keer per maand om dan vervolgens je plan aan te passen.
Voorbeeldje
Je hebt een plan gemaakt om in de komende drie maanden vijf goede nieuwe klanten te maken en je bent van plan dat over een paar maanden nog een keer te herhalen. Want in totaal wil je wel tien nieuwe klanten maken in de komende periode. Jouw agenda staat wel goed vol maar er waren toch ook drie klanten die gestopt zijn of minder regelmatig komen.
Je hebt daarvoor geïnvesteerd (al dan niet digitaal) en het geld ook voor de tweede campagne gereserveerd.
En wat gebeurt er na twee maanden? Dan zie dat je al 7 nieuwe klanten hebt gemaakt. Er was namelijk één nieuwe klant, die was zo enthousiast dat ze ook een aantal vriendinnen heeft gestuurd.
Dan stuur je jouw plan bij en geef je minder geld uit aan de tweede campagne, want de eerste heeft al bijna opgebracht wat je wilde bereiken.
Dat is ondernemen: gas geven en afremmen en steeds op basis van het plan:
Voorbeeld van een campagne om nieuwe klanten aan te trekken
Altijd een cadeautje voor de friend, maar (als dank) ook altijd voor de bestaande klant
Ik heb een schoonheidsonderneming, ik heb een plan en dat plan wil ik proberen zo goed mogelijk te benaderen
Dat geldt ook voor, wat ik noem, een jaarplan.
- Hoeveel uur werk ik nu, hoeveel uur wil ik meer of minder werken aan het eind van het jaar?
- Wat is mijn omzet nu, wat zou ik willen dat die wordt?
- Wat zijn mijn prijzen en moet ik die jaarlijks verhogen?
- Wat is mijn omzet in producten en is die goed, kan die beter en wat ga ik daaraan doen?
Mijn voorstel is altijd om een lijstje te maken met een paar doelstellingen en dan per doelstelling een plan te maken om te bereiken wat je als schoonheidsondernemer wilt bereiken.
Als je je er dan op instelt dat je niet alle doelstellingen zult bereiken en sommige wel dan heb je succes en gaat dat ook zo voelen.
Wat je als schoonheidsondernemer ook nodig hebt is een leverancier die met jou een jaarplan maakt (dat mag overigens best verdeeld worden in twee maal zes maanden). Dan kun je in behandelrondes gaan werken, wat heel interessant is voor jou als ondernemer, maar waardoor het ook afwisselend wordt voor jouw klanten.
En vergeet niet, zo’n plan moet gewoon passen in wat jij wilt bereiken met jouw schoonheidsonderneming. Want jij hebt cosmetische en commerciële doelstellingen.
Deze uitnodiging kun je bij een consultatiebureau neerleggen. Iedere nieuwe mama en iedere nieuwe oma vindt dat fantastisch.
Nodig vooral ook de verloskundige uit voor een behandeling. Zij is dan al enthousiast.
Bij de meeste salons klopt alles cosmetisch echt prima, maar zou het commerciële resultaat veel beter kunnen.
En dat vraagt om een plan, een plan waarmee je de stoel niet meer in het midden zet, mooie cadeaus geeft om de verkoop te stimuleren, een plan waarmee je schoonheidsondernemer wordt met geweldige cosmetische resultaten (het is mijn ervaring dat een schoonheidsondernemer automatisch meer klanten krijgt die écht in huidverbetering zijn geïnteresseerd dan een schoonheidssalon) en uitstekende commerciële en economische resultaten weet te bereiken.
Want vergis je niet, je hebt een fantastisch beroep: je geeft door jouw werk mensen meer zelf vertrouwen, een ontspan-moment, een betere uitstraling. Je hebt niets te maken met een baas, je kunt de openingstijden maken zoals jij die prettig vindt, vakanties inplannen wanneer dat jou uitkomt, sluiten tijdens (een deel) van de schoolvakanties en bovendien als schoonheidsondernemer een mooie omzet/salaris verdienen.
Gratis samples ontvangen?
✔ Onze kwaliteit leren kennen
✔ Huidverbeterende producten
Inspira Cosmetics werkt samen met de meest vooraanstaande laboratoria. Voortdurend onderzoek zorgt er steeds opnieuw voor dat Inspira Cosmetics tot de meest effectieve merken ter wereld behoort als het écht op huidverbetering aankomt.
Over de auteur
Maureen de Vries is de oprichtster van Vricos (de Vries Cosmetica), agent voor Nederland van Inspira Cosmetics. In haar blogs deelt Maureen de uitgebreide kennis die ze heeft opgedaan als schoonheidsspecialist en bij de parfumerie.